Sunday, 3 February 2013

KUPANG OHHH KUPANG

Inilah kali pertama mawar makan kupang.Pernah tengok tapi tak pernah beli dan tak pernah makan.Jalan2 di pasarraya ternampak kupang dalam peti sejuk.Dah siap paking.. Teringin pulak nak beli..tapi tak tahu nak masak ape.Macam geli pun ada.... fikir jugak macamna la nak maka nanti.Oleh kerana si bongsu ni beria ia sangat nak cuba makan kupang...mawar beli la jugak.

ini lah rupa kupang dah siap paking tu.Nampak masih segar lagi.. 500gm kalau x silap sepeket ni.Tak la mahal sangat.Dalam rm5 lebih gitu...




balik rumah blurr nak masak per kupang ni.Search lerr en google cari resepi kupang.Tanya kawan2 di facebook..macam2 resepi diorang bagi... ooo ramai jugak rupanya peminat kupang.Cuma mawar yang ketinggalan zaman kut.. hehe....  dah puas belek sana sini cari resepi...mawar ambik resepi yang senang jer... yang anak2 suka... boleh makan dengan nasi lemak jugak... maka jadi lerr kupang masak pedas special....
kat mana special tu mawar pun tak tahu..... hentam jer laa.. ..


dari dalam plastik tadi sudah tersedia kupang masak pedas dalam piring..... mawar tumis jer bawang besar potong bulat... masukkan cili blender..... kacau2 hingga cili tu naik minyak..tambah kan asam keping...jangan banyak sekeping dah lerr.masam pulak nanti kan.Tambah kan air..takut hangit lak.Masukkan kupang yang dah di bersihkan tu. didih kan sebenatar.  letak garam, serbuk perasa, gula jika suka....  dah agak pekat..angkat lerrr..... dah siapppp.... betul2 rengkas kan.... ala ala sambal tumis bilis jerr..gantikan dengan kupang.Rasa dia..... emmm ok la.... tapi tak berminat sangat makan kupang.Lebih suka kerang   dari kupang. Jadi lerr merasa jugak mcmna rasa kupang..Jangan nanti kalau orang citerr tak tahu pulak kan....

dah lama beli kupang ni... lepas tu lom pernah beli lagi dan masak kupang...Agak2 nyer bila la pulak nk beli kupang ni...Tungguuuuuuu... seleraaa datangg .... 


6 comments:

Gombug said...
This comment has been removed by a blog administrator.
puteraduyong said...

tak suka kupang... ;)

mawar libra said...

sama gak.. tu lerrr pertama kali mkn kupang...... kali kedua lom lagi... ngeee

Bahrain Ramlan said...

Wah!!, dah ada kupang dalam pack..haha..
Nak makan Kupang masak merah...hehe.
KAlau boleh komen ni kasi pop out, senang skit nk komen..hehehe :))

Saljiah (Sal) said...

sedapnye.
baru tgk kat tv1 pasal kupang..hehe

mawar libra said...

ok ..dah buat dah tetingkap komen ni..pasni buat komen banyak2 tau.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...