Monday 20 January 2014

PUTERI AYU GULA HANGUS


AS SALAM.... 

lama tak update entry.... tu la bila kemalasan melanda diri.... hari ni nak kongsi2 kan satu resepi.... 
resepi ni mawar dah olah kan...dulu ni lerr keje yang di buat.... buat kuih hari2 untuk jualan...bukan jual sendiri pun tapi tumpang letak dengan kawan yang jual nasi lemak.... entah la..mawar ni bukan lah orang yang pandai sangat buat kuih ni tapi mungkin minat semula jadi suka memasak entah macamna menjadi satu sumber pendapatan satu ketika dulu...semua tu dah lebih 4 tahun di tinggalkan... bukan apa seorang isterikan kena selalu ada di samping suami...dah suami kena transfer ke negeri lain terpaksa la ikut...dapat pulak tempat yang tak strategik nak berniaga..barang2 pun mahal kat sini..jadi lupakan jer la hasrat tu... lama2 best pulak kan dok goyang kaki.... cuma kadang2 hati di gamit rindu...rindu pada suasana dulu.....ermmmm
apa pun segala ilmu tu dah di perturunkan kat adik mawar... dia la sekarang ni buat kuih untuk jualan... ni la hasil airtangan adik mawar.... alhamdulilahh..resepi tak hilang..boleh jugak di kongsi2 kan... tgk nii 
GEBUUU TAK ??
kuih puteri ayu atau sesetengah orang panggil kuih sri ayu.....sama jerr...ni puteri ayu gula hangus...jarang2 orang buat kan??

resepinya.

6biji telor
4cwn santan
11/4 cwn gula-dijadikan gula hangus
11/4 cwn gula lg-dipukul bersama telor sehingga kembang.
2sdt sodium birkabonat
2sdt murippan

Caranya:
11/4 gula dijadikan gula hangus kemudian masukkan santan...kacau sehingga gula sebati dgn santan--->sejukkan
11/4cwn gula lagi dipukul bersama telor sehingga kembang...kemudian masukkan gula hangus tadi..pukul sebati..masukkan sodium bikarbonat dan muripan...diikuti tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi pekat


mawar buat kuih ni tepung tak ade sukatan..masukkan sikit2 sambil mixer perlahan2 untuk sebati kan....
agak2 pekat macamni.... bila di angkat adunan tu turun nya tidak terlalu laju...tidak jugak putus2..
nak cakap pun tak tahu macamna....tgk la sdri pic ni yerr..... :)


ADUNAN NI HARUS LAH DI PERAP DULU LEBIH KURANG 15-20 MIN... kalau terus kukus nanti naik nya tak cantik....

acuan harus lah di sapu minyak terlebih dahulu.... ambil kelapa parut putih sahaja... gaul kan denga  sedikit tepung dan garam untuk menjadikan supaya cantik bila di keluarkan nti...ambil sedikit kelapa parut tu tekan2 kan dengan jari di dasar acuan..... masukan adunan tadi dan kukus selama 15 min...

ini lah hasil nyaa.....TARAAAAAAAA.....




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...