Saturday 19 January 2013

SANTAI HARI MINGGU


HARI MINGGU MCMNIE ADALAH HARI YG BIZI SELALU.TU LER MASA NYA NAK NGEMOP, MENCUCI, MENGELAP, MEMASAK, MEMBASUH..... ADESSS BANYAK TUL M KAN.. HEHE JGAN PENYAKIT M DATANG SUDAAA..... ALAMAT ZZZZ JER LA SEPANJANG HARI.... 
MOOD MASAK RINI DATANG BALIK... STOK DAH ADA KAT PETI AIS TU..... UNTUK SEMINGGU..AL MAKLUM LAH.... AKU NIE JAUH NK KUAR KE PEKAN ..21 KM TUUU...... KALAU PEKAN YG DEKAT2 NI MAHAL SIKIT HARGANYA....KAWASAN FELDA KAN..CAMTU LAA.... TGK JAM DAH PUN KUL 12.... KAT RUMAH PUN 3 BERANAK JER....EN SUAMI LAK KEJE...PETANG BARU BALIK..MASAK RENGKAS2 SUDAH LAA.....


 KUAR KAN AYAM... DAN KANGKUNG DRI DALAM PETI SEJUK...... KU PANDANG JER AYAM DGN SAYUR KANGKUNG TU.....PUTAR2 DALAM KEPALA NK MASAK PER.....TETIBA TERINGAT EN SUAMI DAN ANK2 SUKA MAKAN MASAK KICAP AYAM....DAN KANGKUNG NI AKU MMG SUKA .PALING SUKA KANGKUNG GORENG BELACAN..MAVALESSS... JADI KITA MULAKAN TUGAS MEMASAKKK YERRR..... MULA2 NK MASAK AYAM MASAK KICAP SEMPOI... HEHEHE

INI LERR MENU AKU ANK BERANAK TENGAHARI NIE

RESEPI AYAM MASAK KICAP SEMPOI

BAHAN:
1 EKOR AYAM ( POTONG SEDERHANA) 
1 LABU BAWANG BESAR (POTONG BULAT2)
KICAP SECUKUPNYA
3 BIJI KENTANG (REBUS DGN KULIT2NYA SAMPAI EMPOK) REBUS ASING
1 SUDU LADA HITAM
SEDIKIT GARAM DAN SERBUK PERASA JIKA SUKA

CARA:
AYAM DI BERSIHKAN.GAUL GARAM KUNYIT.DAN GORENG TP JGN TERLALU GARING.ANGKAT DAN KETEPIKAN.TINGGALKAN SIKIT LEBIHAN MINYAK GORENG AYAM TADI DAN  TUMIS BAWANG BESAR HINGGA KEKUNINGAN.MASUKKAN AYAM SEMULA DALAM KUALI.GAUL SEBATI.MASUKAN KICAP MANIS SECUKUPNYA ..(KICAP KIPAS UDANG YERR ).MASUKAN KENTANG YG DI REBUS TADI.(BUANG KULIT DAN POTONG IKUT KEGEMARAN).TAMBAH SEDIKIT GARAM DAN SERBUK PERASA.BOLEH TAMBAH SIKIT AIR.GAUL SEBATI HINGGA BETUL2 MESRA.ANGKAT DAN HIDANGKAN..SIAPPPPPP..SENNAG JER KANN....


NIE PULAK KANGKUNG GORENG BELACAN

BAHAN2.. 

1 IKAT KANGKUNG... DI BERSIHKAN DAN POTONG PENDEK2
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
CILI PADI (IKUT PEDAS)
BELACAN
GARAM
SERBUK PERASA 
(SEMUA BAHAN TU TUMBUK HALUS .. KECUALI KANGKUNG)
TUMIS HINGGA NAIK BAU.MASUKKAN KANGKUNG ,GAUL SEBATI,TAMBAH GARAM DAN SERBUK PERASA.JGN MASAK TERLALU LAMA.SEKADAR KANGKUNG LAYU DAN SEBATI DGN  BAHAN TUMIS DAH OK.PADAM KAN API .ANGKAT DAN HIDANGKAN... SIAPPPP

HIDANGAN DAH SIAPP..... JOM MAKAN...PERUT PUN DAH LAPAR NIE....... 


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...