Wednesday, 30 January 2013

DARI RUANG DAPUR KU..

Alhamdulillah....... siap jugak resepi untuk tengahhari ni....masak campak2 jer macam kata chef Wan.
Air tangan kita sendiri untuk kluarga...... mengeratkan kasih sayang.... tak gitu....

Ni ha..3 juadah untuk tengahhari ni....



SIAKAP MASAK SOS... 

Hadoiiiiii... pening kepala nak masak apa ikan siakap ni tadi.... masak tu macam tak best...masak ni macam dah jemu.... search kat google.....tengok resepi ikan siakap masak halia....tapi yang jadi nyerr siakap masak sos... hahaha..lawak tul la kan..... jiwa seminit la katakan...... 


Amacammm ... nampak sedap x.... haha memang sedapp pun....walaupun belom makan lagi nie..... 
(masuk bakul naik lif la kan... hehe...pape je la) 

resepinya

1 ekor ikan siakap sederhana besar
- siang kan..bersih kan, tos kan.... pastu buh garam ,kunyit dan goreng lerrr sampai agak garing...
ketepi kan 

bahan lain..

2 labu bawang besar  (sbb sy suka makan bawang eee ...) di hiris bulat
2 ulas bawang putih- di hiris nipis
2 sudu besar cili blender
4 sudu besar cili sos
sedikit gula, garam dan serbuk perasa jika suka

cara

Tumis bawang besar, bawang putih hingga naik bau, masukkan cili blen tadi... tumis hingga naik minyak .tambah kan sikit air..takut hangit lak...masukkan sos cili..kacau sebati.tambahkan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa..

siappppppp....senang jer kan..campak2..

Menu ke 2 hari ni..

SUP AYAM ALA2 MAWAR LIBRA

Rengkas jer nk masak sup ayam ni.Tak guna minyak langsung.Kira mcam masak rebus2 gitu...


resepinya

2 keping dada ayam  (ni sup guna isi ayam jer tau...tulang buangkan)
2 biji kentang ( potong kecil2 )
1 batang carot ( potong kecil2 gak..memanjang mcm dlm pic tu )
2 batang saleri (potong serong) 
2 ulas bawang putih (tumbuk halus )
1 liter air atau lebih ikut banyak mana ayam tu
garam dan separuh kiub pati ayam

cara:

didihkan air...masukkan ayam...masukan kiub pati ayam, garam dan bawang putih tumbuk tadi.
Biarkan mendidih ... tambah kan kentang dan carot....biarkan kentang dan carot empok... masukkan batang saleri...biarkan mendidih sekejap...angkat dan tabur kan bawang goreng...sedia untuk di hidang....

hidang pelengkap hari ni sayur kubis goreng bersama telur... semua orang tau kan..masak sayur ni..tumis kan bawang, cili hingga layu dan masukkan kubis..gaul sebati..tambah kan garam secukup rasa.Pecahkan sebiji telur ..gaul rata2 dan angkat..siapppp..


anak2 dah balik dari sekolahh... juadah pun dah siapp... blog pun dah update....
apa tunggu lagii... jommmm makannn.....





2 comments:

noor liyana said...

semua menu sedap2 belake..tengok gambar rasa lapar perut..:-)

mawar libra said...

terimakasih.... ni masak time rajin.... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...